Artikler av Gunhild Wallin
Bakom krisens siffror
Vad har konkursen på Lehman Brothers i USA med en liten småländsk flickas veckopeng att göra? En hel del visar det sig.
Företagens behov avgör i Sverige
I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.
Svensk arbetsmiljö lockar kineser
Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.
Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen
På arbetsförmedlingarna i Sverige finns sedan förra året en ny yrkesgrupp – coacherna. Det var strax innan jul 2008 som regeringen beslutade att bevilja tre miljarder under en treårsperiod för att ge de arbetssökande ett starkare och mera individuellt stöd. Samtidigt öppnades en ny arbetsmarknad, eftersom huvuddelen av coacherna är upphandlade av privata företag.
Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare
Den 17 mars beslutade svenska riksdagen att från och med 1 december 2010, kommer arbetsförmedlingen att ta över kommunernas roll att introducera nyanlända invandrare. Med hjälp av etableringslotsar är meningen att de snabbare ska komma in i samhälle och arbetsliv.
”Sjukfrånvarodebatten fastnar lätt i mytbildning”
Det är en myt att svenskarna har en så mycket högre sjukfrånvaro än i andra europeiska länder, hävdar Björn Johnson som är forskare vid Malmö Högskola. I den nyutkomna boken ”Kampen om sjukfrånvaron” har han granskat när sjukfrånvaron började definieras som ett samhällsproblem och vilka synsätt som ligger bakom.
Nya villkor för långtidssjukskrivna i Sverige efter årsskiftet
Det råder bråda dagar på Sveriges arbetsförmedlingar efter årsskiftet. Under januari förs 16 000 långtidssjukskrivna över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen där de ska erbjudas individuell hjälp och rådgivning för att komma tillbaka till arbetslivet. Kritiken mot förändringarna har varit hård och regeringen har tvingats backa på flera punkter.
Stora förändringar för de långtidssjukskrivna
Den svenska regeringen skyndar nu fram förändringar i sjukförsäkringen som rör de långtidssjukskrivna. Den 9 december ska riksdagen fatta beslut och de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2010. Många tusen långtidssjukskrivna håller andan – vad ska hända när deras rätt att vara sjukskrivna upphör?
Unga vet vad unga behöver - om utsatthet, arbetslöshet och åtgärder
Nu ökar arbetslösheten och utanförskapet bland unga i hela Norden. Värst är det i Sverige med 155 000 arbetslösa ungdomar. Som start på ett pilotprojekt om utanförskap arrangerade Nordens Välfärdscenter den 26 oktober en lunchdebatt i Stockholm på temat ”Ung, utsatt och arbetslös”. Där fick ungdomarna själva komma till tals.
Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd
Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.
Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb
I Västerås, Sveriges sjätte största stad, har näringsliv, högskola och offentliga aktörer stor vana att samarbete kring arbete. Nu riktas det gränsöverskridande samarbetet mot arbetslösa ungdomar och i nästa vecka startar man ett projekt som man hoppas ska ge 1000 unga arbetslösa arbete och utbildning
En mentor på vägen till jobb
Fredrik Yousef hoppas på en plats i YOU-projektet när det startar. Han är arton år, snart nitton, och beredd att ta vilket jobb som helst – om det fanns några.
En kunskapsbank om ungas väg från utanförskap
Mellan åren 2007 och 2013 finansierar Europeiska Socialfonden, ESF, 1000 projekt som rör ungas arbetsliv och utanförskap bara i Sverige. Nu ska kunskap och erfarenhet från de många projekten tas tillvara och leva vidare genom temagruppen ”Unga i arbetslivet” initierat av Ungdomsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.
Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten
De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.
Ungas handlingsutrymme styrs av klass
Den sociala bakgrunden spelar stor roll för unga vuxnas tilltro att förverkliga sina drömmar om arbete. När gamla strukturer förändras och individualiseringen går snabbt, bär man själv ansvar för framgång och misslyckanden. Kollektivet spelar allt mindre roll, oavsett var man arbetar.
Mogna män kan stärka vården
När kommuner och landsting vill locka män till hälso- och sjukvård bör man försöka rekrytera lite äldre, mogna män. Det är en av slutsatserna i den nyutgivna boken ”Menn i pleie og omsorg – brødre i hvitt”, av Helge Svare vid Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.
EG-dom hotar den svenska modellen
Byggnads blockad mot det lettiska företaget i Vaxholm var inte i överensstämmelse med EG-rätten. Det blev EG-domstolens mening, när den strax innan jul 2007 avkunnade domen i det uppmärksammade Laval-målet. Fackföreningsrörelsen, med stöd av flera arbetsrättsjurister, varnar nu för att domen hotar den svenska modellen och att den försvagar skyddet för arbetstagare stationerande i andra länder än hemlandet.
Byggare räds inte ökad konkurrens
- Jag är inte särskild bekymrad över domen, säger Jens Hoffman, verkställande direktör och delägare i byggföretaget Dipart med 50 anställda.
Den sjukes behov av vila
”En sådan tur som du har haft, har man bara en gång i livet”, säger läkaren uppfordrande där han står vid min säng på Södersjukhuset i Stockholm.
Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse
Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.
Side-alternativer