Artiklar av Björn Lindahl
Jon Erik Dølvik: Lätt att bländas av tekniken - men vi formar själva framtidens arbetsliv
Han använder inte liknelsen själv, men när Jon Erik Dølvik talar om morgondagens arbetsliv låter det som om han talar om Golfströmmen. Med uppdraget att forska på om den nordiska modellen klarar av nya utmaningar som robotisering, globalisering och plattformsekonomi, är det hur kapitalströmmarna påverkar arbetslivet som han är mest intresserad av.
Digitaliseringen berör denna gång även de högutbildade
När Camilla Tepfers beskriver vilka egenskaper som behövs när maskiner lärt sig utföra det man trodde bara människor kunde, använder hon överraskande ord: Det är de som tål att ha tråkigt som blir vinnare, kan hon säga. Eller de som ser djupare.
Britt Östlund: Teknik är skapad av människor - därför kan den påverkas
80-åringar är betydligt mer olika än 40-åringar, ändå betraktas ofta äldre som en homogen grupp utan särskilda kunskaper om teknikanvändning. Det begränsar innovationer och påverkar hur välfärdsteknik utformas för äldre, konstaterar Britt Östlund, professor vid KTH med fokus på äldre och välfärdsteknologi.
Skillnad på terapihund och japansk robotsäl
Robotar underlättar redan personalens arbete inom äldreomsorgen. Undersökningar visar att robotar inte kan ersätta personalen, men robotar kan underlätta yrkesarbetet och förbättra äldres vardagsliv.
Digitalisering giver jobcentre nye opgaver og muligheder
Kunstig intelligens (AI) og robotteknologi kan øge kvaliteten af de nordiske landes jobformidling men giver også myndighederne nye udfordringer – en af dem er datasikkerhed.
Norden styrker samarbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet – vil ha EU med på laget
Det kalles «ordning och reda», grå økonomi, sosial dumping, kriminalitet i arbeidslivet, men tross ulike navn, problemene er felles og angår hele Norden og Europa. Det dreier seg om kriminelle nettverk, rå utnyttelse av arbeidskraft, virksomhet på kanten av loven og konkurranse på ulike vilkår. Forhold som avfødte en enstemmig resolusjon på ministermøtet i Stockholm 13. april.
Nyanlända invandrarkvinnor - mer än bara arbetsmarknadsprojekt?
682 948 icke-västliga invandrare kom till Norden under åren 2010 – 2015. Målet är att så många som möjligt ska integreras på arbetsmarknaden. Utmaningen är störst för kvinnliga flyktingar, som ofta diskriminerades i sina ursprungsländer och som riskerar att bli det i sitt nya hemland.
OECD: Mer flexibilitet behövs för att kvinnliga flyktingar ska få jobb
Det finns ett behov av mer flexibla åtgärder för att integrera nyanlända flyktingkvinnor i Norden, enligt OECD. Forskning visar att år av flykt gör att barnafödandet skjuts upp. När kvinnorna är trygga föder de barn – men har då svårt att dra nytta av introduktionsprogram på arbetsmarknaden.
Tema: Mangfold i arbeidslivet - fokus på nyankomne kvinner
Nordiske land har verdensrekord når det gjelder sysselsetting av kvinner. Likevel er ledigheten høy blant kvinner som nylig har kommet. I tema ser vi nærmere på hvem kvinnene er, hva problemene skyldes og hva myndigheter og frivillige kan gjøre for at flere kvinner skal få jobb.
Norden - gränslöst och avgränsat på samma gång
Grönländska kommuner som är lika stora som hela Frankrike. Fem länder vars samlade ekonomi skulle vara den tolfte största i världen. Städer där 62 procent av arbetskraften är anställd inom kunskapsintensiva verksamheter. Norden handlar om allt detta.
Kvinnorna stärker makten i Norge - bottennotering för Finland
När Norges statsminister Erna Solberg mötte världens mäktigaste man hade hon också med sig den första kvinnliga norska utrikesministern någonsin, Ine Eriksen Søreide. Norge toppar fortfarande AiN:s Jämställdhetsbarometer med råge, medan Finland har färre kvinnor i maktpositioner än vad något nordiskt land haft på 19 år.
Hur ska facken i Norden hantera #metoo?
Metoo-rörelsens många hårresande berättelser visar att det parallellt med lagar och regler har funnits en tystnadskultur som gjort övergrepp och trakasserier möjliga. Det är en utmaning för fackföreningen på alla nivåer, konstaterade fackliga företrädare från de nordiska länderna på ett möte i Stockholm i februari.
Tema: Nye grep i kampen for likestilling i Norden
Likestillingsbarometeret 2018 viser en utvikling mot bedre maktfordelingen mellom kjønn i Norden. Kun Finland henger etter. #metoo har ført til en erkjennelse av at mer må gjøres i kampen for å nå økt likestilling. Nå tar Norden grep for å få til grunnleggende og strukturelle endringer for en bedre kjønnsbalanse i samfunn og arbeidsliv.
No Isolation - nya jobb skapas för att täcka urgamla behov
Mitt i Oslo sker det. Reindustrialisering. Tre ungdomar som startar ett eget företag med tillverkning av produkter som ser lika väldesignade ut som Apples.
Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken
Arbetslöshet i unga år har en stigmatiserande effekt som kan vara länge. Det finns det omfattande forskning som visar. Men är det alltid bättre att jobba, oavsett kvaliteten på jobbet? Kan det rentav vara bättre att avstå? Kan en arbetsmarknadskurs förvärra möjligheten att anställas?
Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet
Den norska regeringen utvidgas med ytterligare ett parti, Venstre. Statsminister Erna Solberg passade också på att flytta på flera ministrar. Fem av sex huvudpunkter i det politiska program partierna i den blågröna regeringen blivit eniga om handlar om arbetslivet.
Starka siffror för den nordiska arbetsmarknaden
De nordiska arbetsmarknaderna har stärkt sig och arbetslösheten är lägre än den har varit de senaste tre åren i samtliga nordiska länder. Siffrorna varierar från 2,9 till 8,6 procent, men i fyra av de fem länderna väntas arbetslösheten sjunka ytterligare, enligt Nordic Economic Outlook 2017.
Medbestämmande ger den bästa omställningsförmågan visar norsk barometer
Omställningar och omorganiseringar genomförs med minst konflikter om de anställda både deltar och har inflytande över processen. Men utvecklingen går istället mot allt mer auktoritära ledningsmodeller där standardisering och kontroll är viktigast. Det visar årets barometer över medbestämmandet i Norge.
Hur ska den sociala pelaren omsättas i praktiken?
EU:s sociala toppmöte i Göteborg blev en succé för de svenska värdarna, men vilken betydelse kommer den sociala pelaren egentligen få för medborgarna i Europa?
Folket och facket ställer EU mot väggen om den sociala pelaren
Med en blandning av slagord från arbetarrörelsen, kanelbullar och smågodis försöker den svenska regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, att ge EU en annan framtoning. Under det sociala toppmötet i Göteborg satt arbetsmarknadens parter bokstavligen vid samma bord som statsministrarna och EU-kommissionärerna.
Side-alternativer