Artiklar av Björn Lindahl
Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost
Torbjørn Røe Isaksen blev den 24 januari i år Norges Social- och arbetsminister. Det är den minst eftertraktade ministerposten just nu i regeringen, efter den mest omfattande rättsskandalen i norsk historia. Men Isaksen har ambitioner.
Norden med gemensam insats mot självmord i tågtrafiken
Varje år begår 3 500 människor i Norden självmord. Välfärdsutskottet i Nordiska rådet beslutade under sessionen i Köpenhamn om en gemensam nordiska insats för att minska talet. Gruppen vill bland annat ha en nollvision rörande självmord framför tåg fram till 2025.
Nordsjödykaren - arbetslivsskildring som går på djupet
Trots den stora betydelsen för Norges ekonomi är arbetslivsskildringarna från oljeverksamheten få. Nu har det kommit en bok om den märkligaste av de nya yrkesgrupper som skapades – djuphavsdykarna. Den är skriven av en svensk, Hans Claesson.
Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål
Den närmaste tiden kommer det stora ändringar för det nordiska samarbetet. En ny vision ska göras om till praktisk politik på tre strategiska områden. Arbeidsliv i Norden ser i ett specialnummer på vad som händer i Nordiska ministerrådet.
Tema: Nordiska ministerrådet
Det nordiska samarbetet mellan regeringarna samordnas i Nordiska ministerrådet, som nästa år fyller 50 år. Ministerrådet har arbetat fram en ny vision för arbetet fram till 2030. Den har tre tydliga mål: Ett grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart Norden
Nordiska ministerrådets arbete med vision 2030
- Det är nu arbetet börjar på allvar, säger Helle Engslund Krarup, som är vicestabschef på generalsekreterarens kontor. Efter en intensiv process har det nordiska samarbetet fått en ny vision. Men hur ska den genomföras och vad måste nedprioriteras om målen ska nås med samma budget? De första svaren kommer i början av februari.
Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet
The Nordic Gender Effect at Work är ett av de nordiska statsministrarnas viktigaste projekt för att främja jämställdhet mellan könen. Det anses vara en viktig förutsättning för arbetsliv och ekonomisk tillväxt.
Praktiskt och idogt samarbete präglar Norden
På ett kafé i ankomsthallen på flygplatsen i Reykjavik sitter forskarna Kristin Alsos och Jon Erik Dølvik. De väntar in resten av gruppen från olika nordiska länder som ska ta taxi till Hveragerði, en timmes resa från Keflavik.
Välfärdens skeva fördelning
I Finland har det varit regeringskris. I Sverige slåss politikerna om Arbetsförmedlingen och i Norge rullar skandalen om de tusentals som anklagats för bidragssvindel vidare. Samtidigt ökar sakta men säkert klyftan mellan fattiga och rika - även på Färöarna där tillväxten varit högst.
Malmö: Poliserna är också sårbara
- När man fått det där slaget och kommer hem med en blåtira, då är man främst människa. Uttalandet kommer från Malmös polismästare med tio års erfarenhet av yttre tjänst i staden. Föreställningen att poliser är tränade för det yttersta av obehag, ja, till och med tränade för att dö, är en övertro på människans förmåga, säger han.
Stor økonomisk vækst og flere fattige på Færøerne
Det går rigtig godt på Færøerne. Men det går også skidt på Færøerne. Sidste år viste en undersøgelse, at Færøerne var det land i Europa med størst økonomisk vækst. Samme periode voksede tallet af færinger, som lever i risiko for fattigdom fra 8,9 til 10,5 procent. »Det er en foruroligende tendens«, siger Sonja Jógvansdóttir, fagforbundskoordinator på Færøerne.
Slik tolket Norge EUs trygdeforordning feil i syv år
Hva er årsaken til rettsskandalen i Norge, hvor 2 400 personer har blitt stemplet som trygdemisbrukere på grunn av feiltolkning av EØS-avtalen? Og hvorfor har den kunnet pågå så lenge?
EU: Enighet om villkoren för vägtransporter
Efter många års utredningar och svåra förhandlingar har EU-länderna blivit eniga om nya regler för vägtransportsektorn. De nya reglerna kommer att införas 2021 och kommer då också att gälla i Norge och Island.
Fusk i välfärdsstaten
Fusk är ett ord som använts flitigt i debatten om välfärden i Norden denna höst. I Norge har ”Nav-skandalen” dominerat nyheterna, i Danmark pågår rättegången mot en anställd i Socialstyrelsen som försnillat mer än 100 miljoner danska kronor, medan det i Sverige har fuskats med arbetslöshetstatstiken.
Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal
Den beskrivs som den värsta rättsskandalen som drabbat Norge någonsin. Tusentals människor har anklagats för bidragsfusk när de tagit emot arbetslöshetsunderstöd och andra bidrag samtidigt som de befann sig utomlands. Så visar det sig att det inte var förbjudet – så länge det skedde inom EES.
Förtroendet för SCB naggat efter fel i statistiken om arbetslösheten
Den svenska statistiken för arbetslösheten under det senaste året har reviderats. En underleverantör har lämnat statistik som inte visade sig stämma och anklagas nu för fusk.
Transnationella - inte nöjda med bara ett land
- Allt fler väljer att bli transnationella. De vill inte bo enbart i det ena eller andra landet, utan bägge länderna. Det kanske inte handlar om så många människor, men de utgör en utmaning för de nationella välfärdssystemen, säger Jørgen Carling som lett ett flerårigt forskningsprojekt på fenomenet på Prio.
Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten
Sverige, Finland och Norge har gett Stiftelsen Utbildning Nordkalotten finansiering för ytterligare fyra års yrkesutbildning av ungdomar. Sammanlagt kommer 285 ungdomar utbildas varje år.
Grønland satser på nye job og arbejdskraft fra udlandet
Det haster med at skabe nye job til grønlændere inden for minedrift og turisme og at importere mere arbejdskraft til Grønland. Det er der bred enighed om blandt arbejdsmarkedets parter i Grønland.
Den mångfacetterade kampen mot sexuella trakasserier
Nu i oktober är det två år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skickade ut den första tweeten med hashtaggen #MeToo. Det startade en reaktion som spred sig från twitter och ut till gatorna och in i maktens rum.
Side-alternativer