Artiklar av Björn Lindahl
Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten
Bron som förenar två nordiska länder fyller denna sommar 20 år. Förbindelse har varit viktig för Öresundsregionens utveckling. Den har också betydelse för gigantprojektet med en fast förbindelse mellan Själland och Tyskland.
Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng
Bilden av hur Sverige drabbats av pandemin speglas av de utsatta storstäderna och framförallt Stockholm. I gränsområdena har smittan varit låg också i Sverige, men kommunerna längst gränsen drabbas hårt ekonomiskt av stängda gränser.
Island öppnar för turismen igen - försiktigt
Island börjar nu på nytt öppna för och utveckla turismen i landet efter covid-19-epidemins svåra effekter i våras. Covidvirusets spridning gjorde att de flesta turistföretag inte fick några turister och många företag var tvungna att stänga. Nu har de flesta öppnat på nytt och försöker attrahera inhemska resenärer i väntan på att utländska turister ska återvända till Island.
Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas
Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.
NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene
Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.
Så gick det när Uber mötte Norden
På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.
Vem får till sist coronaräkningen?
Åtgärderna för att minska smittospridningen är något som vi alla drar nytta av, men de ekonomiska konsekvenserna av dem drabbar olika. Därför måste smittorisken vägas upp mot de ekonomiska konsekvenserna i den fas som alla de nordiska länderna nu gått in i.
Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen
De nordiska länderna kommer att genomföra historiskt stora insatser för att begränsa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. Regeringarna valde delvis olika åtgärder för att bekämpa smittan, med olika påverkan på ekonomin. För att komma ut ur krisen krävs det en större samordning.
Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna
Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.
Stillasittande arbete allt större risk för arbetsmiljön i Europa
Stillasittande arbete har seglat upp som en av de största utmaningarna när den europeiska arbetsmiljöbyrån för tredje gången har genomfört en stor undersökning av arbetsmiljön i de europeiska länderna.
Undantagstillstånd i Norden
Coronapandemin har stängt gränserna i Norden och resten av världen. I de flesta länderna har regeringarna stärkt sin makt. Medborgarskapet har fått ökad betydelse, samtidigt som den personliga friheten inskränktes.
Öresundssamarbetet skulle utvidgas - så kom coronakrisen
Miljarder kronor. Det beräknas förtjänsten för danska och svenska staten årligen bli med en fullt integrerad arbetsmarknad tvärs över Öresund. Nio utpekade insatsområden är identifierade och presenterade, klara att gå vidare med efter att coronakrisen planat ut.
Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen
Arbetslösheten har ökat kraftigt i Norden efter att coronaviruset slog till. Men sättet att hantera situationen skiljer sig mellan länderna. Det beror på de olika arbetslivsmodellerna, vilka åtgärder myndigheterna inför och hur arbetsmarknaderna ser ut.
Alla på Nordens hus arbetar hemma
När coronapandemin blev ett faktum rådde det först tvekan på Nordens hus i Köpenhamn – skulle personalen skickas hem eller inte? Efter danska statsministerns besked arbetar samtliga 130 medarbetare sedan den 11 mars hemifrån. En av dem är Anna Rosenberg som bor i Malmö.
Norge inför dubbelt medborgarskap
Norge införde vid årsskiftet möjligheten för dubbelt medborgarskap. Norge var inte bara sist i Norden, det var det sista landet i Europa som gjorde den ändringen. Som genom en ödets ironi stängdes gränserna strax därefter på grund av coronakrisen.
Könsdimensionen präglar det mesta
8 mars uppmärksammas på många olika sätt i de nordiska länderna. Vad är viktigast på kvinnodagen? Vi tar upp vad som hänt efter att kvinnorna återigen har lyckats erövra fler politiska maktpositioner i Finland, hur kampen för jämställda löner går i Sverige och vad Danmark gör för att motarbeta sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Finland med största jämställdhetsökningen
Danmark tar ledartröjan i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2020. Men Finland har den största ökningen av kvinnor i maktpositioner. Resultatet blir ändå är en delad sistaplats med Sverige i jämförelsen mellan de fem nordiska länderna.
Bli jobbklar på jobbet - målet för norskt försöksprojekt
När arbetsförmedlingarna i Norden försöker ge dem som står längst från arbetsmarknaden ett jobb finns det två modeller. Den traditionella är att den arbetssökande ska göras ”jobbklar” innan han eller hon börjar arbeta. Den andra är att den anpassning som behövs, bäst görs på arbetsplatsen.
Rekordlåg arbetslöshet på Färöarna - bara 296 personer
Färöarna är den del av Norden som har den högsta aktiviteten just nu. Sysselsättningsgraden är på 90 procent och arbetslösheten bara 0,9 procent. Hur går det i ett samhälle där nästan alla har jobb, men där bördan att inte ha det blir desto tyngre?
Nordiska visioner om fler barn och färre självmord
Svanen är symbolen för det nordiska samarbetet. Men svarta svanar är också symbolen för det oväntade som sker. Det här nyhetsbrevet handlar om både födelse och död. Mellan de två händelserna spelar undersköterskorna en stor roll.
Side-alternativer