Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Globalt initiativ för att stärka den sociala dialogen

Globalt initiativ för att stärka den sociala dialogen

Coronapandemin har visat hur viktigt det är att beslut kan fattas snabbt – men besluten behöver också ha ett stöd i befolkningen. Därför är den sociala dialogen viktig. Global Deal, som lanserades av Sverige tillsammans med OECD och ILO, är ett av de få initiativen som ser social dialog i ett internationellt perspektiv.

Globalt initiativ för att stärka den sociala dialogen - Les mer…

Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt

Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt

2020 blev ett mellanår för jämställdheten, visar Arbeidsliv i Nordens barometer, som mäter om det är en kvinna eller man den 8 mars på 24 maktpositioner i vardera nordiskt land. Som i fjol kommer kvinnorna i år upp i 83 poäng, där 100 innebär full jämställdhet.

Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt - Les mer…

Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid

Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid

Norden akselererer digitaliseringen av samfunnet minst like hurtig som resten av Europa. Det bringer både fordeler og utfordringer ifølge politikere fra Norden og EU-politikere, som møttes på et nettseminar om digitalisering tidlig i mars.

Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid - Les mer…

Hur bli jämställda, trots olikheter?

Det finns många sätt som ett samhälle kan vara orättvist. Olika inkomster för olika kön, eller diskriminering av dem som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Men det kan också handla om att olika personer i en minoritetsgrupp, som de funktionshämmade, särbehandlas.

Hur bli jämställda, trots olikheter? - Les mer…

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?

Den ekonomiska krisen som coronapandemin utlöste har bemötts med likartade åtgärder i de nordiska länderna. Resultatet är att arbetslösheten börjat minska till mer normala nivåer igen. Nu är det dags att justera stödåtgärderna, visar en rapport från Teknologisk Institut i Danmark, som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu? - Les mer…

Tema: Jämställdhet även för LGBTI

Tema: Jämställdhet även för LGBTI

De nordiska länderna ses ofta som pionjärer i förhållande till LGBTI-personer, det vill säga de som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Men en rapport som NIKK gjort på uppdrag av Nordiska ministerrådet, visar att det finns luckor i lagstiftningen. Vi ser på hur det är att leva som en LGBTI-person idag och hur vi kan bli jämställda, trots olikheter.

Tema: Jämställdhet även för LGBTI - Les mer…

Fler nordbor ville bli norska medborgare 2020

Fler nordbor ville bli norska medborgare 2020

Antalet medborgare från andra nordiska länder som blev norska medborgare mer än tiofaldigades under 2020. Från 1 januari det året blev det tillåtet med dubbla medborgarskap i Norge. 1 905 personer ansökte om att även bli norska medborgare.

Fler nordbor ville bli norska medborgare 2020 - Les mer…

Kan vi mer om USA än Europa?

Det är många som blivit experter på amerikansk politik det senaste året. För ett par dagar sedan lämnade Donald Trump Vita huset och Joe Biden svors in som USA:s 46:e president. Maktskiftet får också konsekvenser för Norden och Europa.

Kan vi mer om USA än Europa? - Les mer…

Portugal och Finland leder ministerråd under 2021

Portugal och Finland leder ministerråd under 2021

Coronapandemin har visat att gott samarbete inte bara är önskvärt, utan bokstavligen livsviktigt, står det i programmet för Finlands ordförandeskap i det Nordiska ministerrådet 2021. Samtidigt leder Portugal det europeiska ministerrådet, där etablerandet av en europeisk hälsounion blir en huvudfråga.

Portugal och Finland leder ministerråd under 2021 - Les mer…

Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken?

Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken?

2021 ser ut att bli ett avgörande år för frågan om lagstadgade minimilöner i Europa. Diskussionen har pågått länge och meningarna går isär, men den 28 oktober satte EU-kommissionen ner foten. Då presenterades ett direktivförslag som under året ska behandlas av Rådet och EU-parlamentet.

Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken? - Les mer…

Island: Invandrarna har fått fler rättigheter

Sverige ligger fortfarande högst i Norden, men Island hade den största ökningen i MIPEX index om integrationspolitik. Från 2014 till 2019 ökade Islands index med 7 poäng, från 49 till 56. Skalan går till 100, och Sverige fick 86 poäng, ett poäng mindre än tidigare.

Island: Invandrarna har fått fler rättigheter - Les mer…

Till och med tomten drabbas av coronakrisen

Den nordiska modellen har inte passerat bäst före datumet. Tvärtom behövs den, och har visat sin kraft under coronapandemin. Men den står inför stora utmaningar. Därför krävs det innovativa lösningar för hur välfärden ska finansieras när nya anställningsformer och ny teknik leder till omvälvningar i hela branscher.

Till och med tomten drabbas av coronakrisen - Les mer…

Jon Erik Dølvik: Uppdämd efterfrågan kan ge högre sysselsättning

Jon Erik Dølvik: Uppdämd efterfrågan kan ge högre sysselsättning

Det hittills största forskningsprojektet som arbetsministrarna under Nordiska ministerrådet finansierat var på väg att gå in för landning när coronapandemin bröt ut. Hur påverkar pandemin och den ekonomiska krisen i dess spår de råd som forskarna kommer att ge om framtidens arbetsliv?

Jon Erik Dølvik: Uppdämd efterfrågan kan ge högre sysselsättning - Les mer…

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte

Er arbeidsretten i de nordiske landene klar for fremtidens arbeidsliv? Ny teknologi og nye arbeidsformer setter allerede etablerte strukturer under press, men ekspertene mener det er lys i tunnelen.

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte - Les mer…

17 måder at være ansat – plus det løse

17 måder at være ansat – plus det løse

Norden er ikke blevet en region af freelancere, men det vrimler med nye beskæftigelsesformer, og covid19-pandemien har gjort livet som atypisk beskæftiget endnu mere usikkert. Det fastslog eksperter ved en nordisk konference om fremtidens arbejdsliv.

17 måder at være ansat – plus det løse - Les mer…

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.

Julebord-kutt skaper krise for restauranter - Les mer…

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år

Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år - Les mer…

Mot lyckligare tider?

Nyheten att ett vaccin mot covid-19 utvecklats som är effektivt i 90 procent av fallen, kommer som en efterlängtad nyhet när Norden står mitt uppe i den andra vågen av coronapandemin. Det är en kris som också påverkar integrationen av nyanlända invandrare.

Mot lyckligare tider? - Les mer…

Ett förlorat år för integrationen?

Ett förlorat år för integrationen?

Blir 2020 och kanske också 2021 förlorade år för integrationen av nyanlända invandrare i Norden? Är konsekvenserna av coronapandemin så stora att de vänder allt på huvudet?

Ett förlorat år för integrationen? - Les mer…

Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin

Coronapandemin har gjort att antalet utländska personer som fått visum och uppehållstillstånd i ett OECD-land har rasat. Under det första halvåret i år minskade antalet tillstånd med 46 procent jämfört med samma period 2019, visar OECD:s International Migration Outlook 2020.

Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment