Nyheter
- Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge
- Sex nya kommuner ansluter sig till projektet Jobbresan, som har som mål att ge arbetslös ungdom i Sverige jobb i Norge. Försöksverksamheten med ungdom från Söderhamn har varit vällyckad. Nio av tio ungdom blev erbjudna jobb inom 30 dagar.
- Island får en projektplan för att bekämpa löneklyftan
- Island har ett fått nytt avtal mellan regeringen och parterna på arbetsmarknaden vad gäller löneklyftorna mellan könen. Parterna skall bekämpa löneklyftorna under de närmaste två åren och komma överens om en projektplan med gemensamma lösningar och åtgärder. Målet är att uppnå lika lön för lika arbete. Den offentliga sektorn skall fungera som förebild för andra arbetsgivare.
- Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv
- När arbetsdepartementet bjöd in till den årliga konferensen om IA-avtalet var alla där. Inte minst LO och NHO vars ledare för första gången möttes i en debatt, efter att Kristin Skogen Lund tagit över som arbetsgivarchef.
- Islands nya arbetsmarknadspolitik med fokus på unga män
- Island utvecklar en arbetsmarknadspolicy för perioden fram till 2020. Det blir första gången landet har en officiell arbetsmarknadspolicy. Andelen lågutbildade är större i Island än övriga Europa. Det viktigaste enligt experterna är att få ihop en strategi för att utbilda unga män.
- Så ska jämställdheten öka i Norge
- Norge utökar nästa år föräldraledigheten så att den blir 49 veckor. Men pappamånader och dagisplats till alla barn leder inte automatiskt till att arbetsmarknaden blir mindre könsuppdelad eller att mansdominansen bland cheferna försvinner, varnar professor Hege Skjeie. Hon har lett den hittills största utredningen om jämställdhet i Norge.
- Dagpengeforringelser presser den danske model
- Dagpengeforringelserne undergraver den danske arbejdsmarkedsmodel, mener den danske fagbevægelse.
- Nordisk oro inför EU-direktiv om den inre marknaden
- Europeiska kommissionens förslag om hur EU:s utstationeringsdirektiv ska tillämpas får inte begränsa våra möjligheter att kontrollera utländska företag! Om detta rådde total enighet när regeringstjänstemän, myndighetsföreträdare, arbetsmarknadens parter och forskare från alla de nordiska länderna möttes i Oslo för att dryfta hur man ska ställa sig till det som återstår av s.k. inre marknads-paketet.
- Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge
- Norge får en ny arbetsminister. Anniken Huitfeldt byter från kulturdepartementet till arbetsdepartementet, med ansvar för en tredjedel av statsbudgeten.
- Ny indsats i Danmark for at få unge ledige i uddannelse og job
- Med endnu en ungeplan vil den danske regering skaffe uddannelse eller job til de næsten 100.000 unge på offentlig forsørgelse – hvoraf mange ikke har nogen uddannelse. Tidligere ungeplaner er også begyndt at virke.
- Ny dragkamp om utstationering
- Vad betyder Europeiska kommissionens förslag till nya regler om utstationering av arbetstagare för de nordiska länderna? Kommer kontrollen av arbetstagarnas villkor att förbättras – eller rentav att försvagas?
- Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre
- Störande ljud som högljudda samtal är ofta ett miljöproblem på arbetsplatsen och kan leda till koncentrationssvårigheter och fler misstag. Men ny forskning i Finland visar att det går att minska olägenheterna med flexibla utrymmeskoncept.
- Facket går tillbaka i nästan hela Europa
- Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.
- Akut redningsaktion for danske langtidsledige
- Diskussionen om danske dagpengeregler fortsætter trods politisk indgriben. Kan den socialdemokratisk ledede danske regering acceptere, at op mod 16.000 danske ledige ryger ud af dagpengesystemet til nytår? Det har været et af sommerens varmeste politiske emner.
- Arbetstagarnas representant vann i ILO
- Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.
- Ny dansk ligestillingsmodel uden kvindekvoter
- Den danske regering vil forpligte virksomheder til arbejde på at få flere kvinder i ledelser og bestyrelser men uden kvindekvoter.
Side-alternativer