Nyheter
- Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män
- När en kvinna får sitt andra barn och har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappan, löper hon dubbelt så stor risk för att bli sjukskriven än mannen. Det visar en ny rapport om kvinnors sjukskrivning som presenterades i Sverige den 5 november.
- Strid mellan Efta-domstolen och Högsta domstolen i Norge
- Norges högsta domstol gjorde fel när den slog fast att företag som utstationerar arbetstagare till den norska varvsindustrin ska ersätta deras kostnader för resa, kost och logi. Det hävdar Efta-domstolens president i ett generalangrepp på Høyesterett, där han inte bara beskyller denna för att vara illojal mot EES-avtalet, utan också antyder att sista ordet inte är sagt ännu.
- Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs
- Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.
- Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige
- Den 17 september utsågs Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Hon ersätter Hillevi Engström som blev biståndsminister. Regeringsombildningen skedde i samband med regeringsförklaringen.
- Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti
- Hur kommer arbetslivet att påverkas av att det fackföreningsfientliga Fremskrittspartiet deltar i en borgerlig regering? Under de 40 år som partiet har existerat har kritiken av LO varit en viktig del av partiets valprogram.
- IF Metall startar jobbförmedling
- Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.
- Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige
- Drygt 18 000 arbetare var i våras utsända av företag från andra länder för att arbeta i Sverige. I bygg- och anläggningssektorn var de utstationerade nästan lika många som en femtedel av Byggnadsarbetareförbundets yrkesverksamma medlemmar. Det visar den första större kartläggningen omfattningen av utstationeringen till Sverige.
- Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark
- Både Norden og EU arbejder på at fremme socialøkonomiske virksomheder. I Danmark er regeringen på vej med en ny strategi.
- Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut
- Chefen för den svenska Arbetsförmedlingen fick till sist sparken själv. Nu hamnar hon på det som kallas för ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet. Dit kommer generaldirektörer som tvingas sluta innan kontraktsperioden går ut.
- Myndighet i Stockholm ska flyttas till upploppsdrabbad förort
- Den svenska Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska på uppmaning av regeringen utreda en flytt från Stockholms innerstad till förortsområdena Tensta/Rinkeby – områden som bara för några veckor sedan skakades av upplopp. Också Stockholms stad har just beslutat att flytta sin Utbildningsförvaltning med 400 anställda dit.
- Risk för att EU:s standardisering av tjänster begränsar fackets roll
- Nu ska gemensamma EU-standarder få fart på handeln med tjänster över gränserna. Bara det inte blir ett sätt att smygvägen införa EU-regler som strider mot medlemsstaternas arbetsrätt och kollektivavtal, framhåller de fackliga organisationerna och den svenska regeringen, som delar deras oro.
- OECD: Oro för ekonomin gör att debatten om invandring skjuter fart
- För första gången på åtta år översteg antalet asylsökande 400 000 i hela OECD under 2011. Preliminära siffror visar att den trenden fortsatte även 2012. I Norden är skillnaderna stora. Nästan dubbelt så många personer ansökte om asyl i Sverige i fjol, som i Danmark, Finland och Norge tillsammans.
- Finländskt tomatrike förebild för integration
- Den lilla finländska kommunen Närpes, med sin tomatkarneval och svårbegripliga svenska dialekt, har gjort sig känt för lyckad integrering av invandrare. Växthus och industrier erbjuder arbetsplatser samtidigt som mottagandet i det småskaliga samhället varit varmt. Arbetslösheten bland utlandsfödda ligger på samma låga nivå som bland de ursprungliga ortsborna.
- Ny regering i Island
- Island har fått en ny regering. Den nya regeringen tar en paus i medlemsförhandlingarna med EU medan man bestämmer om Island ska fortsätta förhandlingarna. Det är ännu oklart när en folkomröstning ska äga rum.
- Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen
- På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.
Side-alternativer