Sysselsetting
Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge
Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.
Færøerne: Gamle opskrifter og nye kriser
En økonomisk krise fra 1992, en laksetest fra 2000 og en restaurantidé fra 2013. Det er nogle af ingredienserne i Færøernes opskrift på, hvordan øsamfundet i nordatlanten og dets 52.000 indbyggere kommer bedst ud af corona-krisen. Indtil videre har det været en rigtig god opskrift.
Nordsjödykaren - arbetslivsskildring som går på djupet
Trots den stora betydelsen för Norges ekonomi är arbetslivsskildringarna från oljeverksamheten få. Nu har det kommit en bok om den märkligaste av de nya yrkesgrupper som skapades – djuphavsdykarna. Den är skriven av en svensk, Hans Claesson.
Grønland satser på nye job og arbejdskraft fra udlandet
Det haster med at skabe nye job til grønlændere inden for minedrift og turisme og at importere mere arbejdskraft til Grønland. Det er der bred enighed om blandt arbejdsmarkedets parter i Grønland.
Turismen het miljöfråga på Island
Turister som drunknar i havet. Turister som dör i bussolyckor. Turister som kör av vägen i strid mot lagen och sitter fast i bilen i mitten av ett aktivt geotermiskt område. De förorsakar allvarliga skador i naturen bara för att publicera häftiga bilder på sig och sina bilspår på sociala medier.
Danskere skal arbejde længere - som nordmænd og svenskere
Nordmænd og svenskere arbejder længere end danskere, blandt andet fordi deres pension bliver større for hvert ekstra år på arbejdsmarkedet. Det er én af i alt 11 gode erfaringer med at fastholde seniorer i arbejde, som bliver fremhævet i en ny analyse.
SCB: ny statistik om hur olika invandrargrupper klarar sig i Norden
Den svenska statistiska centralbyrån, SCB, har tillsammans med sina nordiska motsvarigheter börjat redovisa jämförbara statistik om hur invandrarna klarar sig på arbetsmarknaden, fördelat på ursprungsland.
OECD maner til handling: velferd for alle er mål på suksess
Forskjellene øker. Vi har nok data som forteller oss det, nå er det tid for handling, sier OECDs Gabriela Ramos. I rapporten «Opportunities for all» utfordrer OECD medlemslandene til å ta et krafttak for bedre fordeling. «Vekst er bra, men velferd for alle er målet på suksess». ETUCs Luca Visentini vil se bedre fordeling gjennom kollektive forhandlinger før han jubler.
Google vill in på den nordiska arbetsmarknaden
De optimistiska tongångarna övertrumfade de negativa med klar marginal på den nordiska konferensen om framtidens arbetsliv i Stockholm i mitten av maj. Företag, politiker och fack kom mest med lovord om artificiell intelligens och den digitala framtiden.
Jon Erik Dølvik: Lätt att bländas av tekniken - men vi formar själva framtidens arbetsliv
Han använder inte liknelsen själv, men när Jon Erik Dølvik talar om morgondagens arbetsliv låter det som om han talar om Golfströmmen. Med uppdraget att forska på om den nordiska modellen klarar av nya utmaningar som robotisering, globalisering och plattformsekonomi, är det hur kapitalströmmarna påverkar arbetslivet som han är mest intresserad av.
Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland
Region Gotland har beslutat om att avsätta extra pengar i årets löneöversyn för bristyrken och jämställda löner. Förhoppningen är att de riktade pengarna kan locka medarbetare att stanna och att vilja komma och arbeta i regionen.
Tema: Unge, arbeid og inkludering
Når unge blir gitt muligheter til å skape og en sjanse til å mestre, kan resultatene bli bra, overraskende bra. De unge gründerne vi har møtt i No Isolation og Blueye Robotics finner innovative løsninger på utfordringer som sosial isolasjon og et forurenset hav. Nå, er et gyllent øyeblikk: verdensøkonomien er i fremgang, arbeidsløsheten går ned, det finns mer kunnskap og erfaringer enn noen gang om hva som må til for at unge mennesker skal bli en del av arbeids- og samfunnslivet.
Innovasjon en forutsetning for inkludering
Økonomien viser fremgang i hele Europa, det gir håp for Europas unge. Men mer må til: hvis flere unge skal inkluderes i arbeid og skole kreves endringer i tankesett og handling. Arbeidsliv i Norden viser med ulike eksempler hvordan nytenkning kombinert med strukturelle endringer gir utsatte unge mulighet til å blomstre, og hvordan unge gründeres virksomhet gir arbeid til flere.
Nytt svenskt samarbete kan halvera nyanländas väg till arbete
Tiden för utlandsfödda att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden har kortats. Men fortfarande återstår stora utmaningar framför allt för kvinnor och lågutbildade. Ett sätt att underlätta deras etablering är förstärkt lokalt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.
Så kan privata investerare tjäna på integrering av invandrare i Finland
Finland är det första nordiska landet som använder sig av modellen med investeringar med samhällseffekt, så kallade Social Impact Bonds. Ett av SIB-programmen stöder privata investerare invandrares sysselsättning. Klarar de privata uppgiften bättre än det offentliga blir de belönade.
No Isolation - nya jobb skapas för att täcka urgamla behov
Mitt i Oslo sker det. Reindustrialisering. Tre ungdomar som startar ett eget företag med tillverkning av produkter som ser lika väldesignade ut som Apples.
Starka siffror för den nordiska arbetsmarknaden
De nordiska arbetsmarknaderna har stärkt sig och arbetslösheten är lägre än den har varit de senaste tre åren i samtliga nordiska länder. Siffrorna varierar från 2,9 till 8,6 procent, men i fyra av de fem länderna väntas arbetslösheten sjunka ytterligare, enligt Nordic Economic Outlook 2017.
Vad betyder ett fängelseuppehåll för chansen att få jobb?
I en ny studie jämförs sysselsättningen för fängslade personer i fyra nordiska länder upp till fem år efter att de frigivits. Målet var att se om tidigare fångar lyckas få jobb lättare i något av länderna och om detta i så fall beror på kriminalomsorgen eller arbetsmarknadsåtgärder.
Bristen på positiva förväntningar ett hinder för ungdom med psykiska problem att få jobb
- Jag blev ursinnig för det sätt jag behandlades på i skolan när jag berättade för lärarna att jag var psykiskt sjuk. Det som skedde var att hela skolsystemet reagerade med att totalt släppa alla krav på mig. Förväntningarna på att jag skulle göra något alls, och i synnerhet att lyckas med något, försvann helt, säger Adrian Lorentsson.
ILO: Utrygge utsikter for fremtidens arbeidsliv, tid for å handle
Skumle trekk kan prege fremtidens arbeidsliv: tendensene vi ser er at den globale veksten avtar, jobber forsvinner, arbeidskontrakter endres, ulikhetene øker og veksten i middelklassen flater ut. Men ikke alt peker i negativ retning, og som Finlands justis- og arbeidsminister sier, det er mulig å påvirke utviklingen:
Side-alternativer