I fokus
Det likestilte Norden - visjon eller virkelighet?
07. Mars 2011
De nordiske landene er i tet på internasjonale målinger om likestilling. Er virkeligheten like gloriøs som visjonen om det likestilte Norden? Hvorfor er kvinner i omsorgsyrkene henvist til deltid, lav lønn og dårlig pensjon, selv når de vil jobbe heltid? Hvorfor vil Danmarks likestillingsminister legge ned kvinnedagen 8. mars? Arbeidsliv i Norden har gått igjennom de seneste 40 årenes kvinneandel i regjeringene, fagforbund, arbeidsgiverorganisasjoner og andre viktige symbolposisjoner. Inntar kvinnene makten?
Kommentar
Leder: Visjon eller virkelighet?
07. Mars 2011
Vil danskene i år velge en kvinne til statsminister? I virkeligheten? Det har ikke skjedd før.
tema
Norden närmar sig jämställdheten steg för steg
07. Mars 2011
De nordiska kvinnorna har varit en inspiration för kampen för jämställdhet i andra länder. Tillsammans har de intagit alla politiskt tillsatta maktpositioner utom två: Det har aldrig utsetts en kvinnlig ärkebiskop eller en kvinnlig överbefälhavare i något nordiskt land. Samtidigt är både presidenten och statsministern nu kvinnor i Finland.
tema
Danmark väntar fortfarande på en kvinnlig statsminister
07. Mars 2011
Få länder har förberett sig så väl mentalt på att få en kvinnlig statsminister som Danmark. TV-serien Borgen har gjort stor succé även i grannländerna. Den skildrar en fiktiv kvinnlig statsminister och maktkampen på Christiansborg, slottsbyggnaden i Köpenhamn där såväl Folketinget, Statsministerns kontor och Högsta domstolen håller till.
tema
De finska kvinnorna har erövrat de viktigaste maktpositionerna
07. Mars 2011
De finska kvinnorna kommer längst upp i Arbeidsliv i Nordens maktbarometer, med 15 av 40 poäng. Det sker framförallt tack vare att både presidenten och statsminister är kvinnor.
tema
Kvinnorna har förlorat mest makt i Norge
07. Mars 2011
Norge har varit det hetaste landet i jämställdhetsdebatten ända sedan kvoteringslagen trädde i kraft 2008. De allmänna aktiebolagen, oftast större börsbolag, måste ha minst 40 procent av varje kön i sina styrelser. Men samtidigt har kvinnorna tappat fler maktpositioner i Norge än något annat nordiskt land.
tema
Den isländska krisen blev ett genombrott för kvinnorna
07. Mars 2011
Finanskrisen, som drabbade Island hårdare än något annat nordiskt land, ledde också till en politisk jordbävning. Den omfattande korruptionen och svågerpolitiken har gjort att väljarna letar efter nya politiker. Det har gynnat kvinnorna.
tema
Vem ersätter de mäktiga kvinnor som slutar i Sverige?
07. Mars 2011
Sverige är det enda landet i Norden som varken haft en kvinnlig statsminister eller en kvinna som statsöverhuvud i modern tid. Socialdemokraternas Mona Sahlin kunde ha blivit statsminister vid valet i september 2010, men den nya rödgröna koalitionen förlorade valet.
tema
Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet
07. Mars 2011
De många ofrivilliga deltiderna är sprungna ur vårt sätt att värdera kvinnors arbete. Det hävdar Annelie Nordström, fackförbundet Kommunals ordförande. Förbundet har krävt rätt till heltid i 30 år. Det har gått trögt och efter den ekonomiska krisen 2009 har det blivit svårare.
tema
Sporskifte efterlyses i ligestillingsdebatten i Danmark
07. Mars 2011
Er det brug for kvoter eller et mandepanel som i Norge for at speede ligestillingen op? Det er der meget delte meninger om i Danmark, men de fleste er enige om, at der er brug for en ligestillingsdebat, der favner begge køn.
forskning
Mødre og fedre møter karrierelogikkens spilleregler
07. Mars 2011
Nå er vi vel likestilt? Økt utdanningsnivå blant kvinner, nye idealer for faderskap og utvikling av arbeid-familievennlige ordninger har endret de ytre rammene for mødres og fedres tilpasning til arbeid og familie. Sammenlignet med studier fra 30 år tilbake har kvinner gjort et ”stort sprang”.
Analyse
Behövs EU-regler om gränsöverskridande kollektivavtal?
07. Mars 2011
I år ska arbetstagare i Danmark, Finland, Norge och Sverige få besked om hur många aktier var och en har tjänat in i det franska företaget Suez S.A. Det är innebörden av ett kollektivavtal som gäller för alla anställda i koncernens bolag världen över. Sådana här gränsöverskridande avtal har blir allt vanligare. Men kan en arbetstagare i t.ex. Danmark vara säker på att få vad hon har rätt till enligt ett kollektivavtal som slutits i Frankrike?
Nyhet
Nästa regering ska få finländare att jobba längre
06. Mars 2011
De senaste årens försök att höja den allmänna pensionsåldern i Finland från 63 till 65 eller högre har långsamt tagit skruv. Den faktiska pensionsåldern stiger efter pensionsreformen 2004 sakta och är nu uppe i drygt 60,4 år. Siffran 65 har visat sig ha enorm politisk explosionskraft. I sig är såväl politiska partier som arbetsgivare och fackföreningar överens om att dagens 25-åringar måste jobba tre år längre än de som i dag pensioneras.
Portrett
Finlands socialminister Juha Rehula: Det handlar inte om brist på resurser
06. Mars 2011
Social- och hälsovården står inför stora utmaningar i Finland. Men det handlar om andra saker än resursbrist. System och processer måste ses över så att läkare och skötare får jobba med det som de utbildats till: att ta hand om människor, säger social- och hälsovårdsminister Juha Rehula i en intervju för Arbeidsliv i Norden.
I fokus
Den bærbare arbeidstiden
07. Februar 2011
En av tre norske arbeidstakere blir ukentlig kontaktet av jobben utenom arbeidstid. Det viser tall Arbeidsliv i Norden kan presentere. Hvordan er situasjonen i andre nordiske land? Knokler vi til vi segner, som danskene sier, når e-posten ligger på smarttelefonen, hjemmekontoret blir med på ferie og du og jobben konkurrerer om å ha flest mulig venner på Facebook og Twitter?
Kommentar
Leder: Behov for å begrense det grenseløse arbeidslivet
07. Februar 2011
Når arbeidstid og fritid glir over i hverandre kan det ha uønskede konsekvenser. Arbeidsliv i Norden setter Den bærbare arbeidstiden i fokus. Hvordan skal vi håndtere gråsonen mellom arbeidstid og fritid?
tema
Det gränslösa arbetet kan ge kraftig ökning av antalet utbrända
07. Februar 2011
Det har uppstått en gråzon mellan arbete och fritid. Den gamla drömmen om åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn blir allt svårare att uppnå när smarttelefonen pockar på uppmärksamheten, kollegor arbetar i andra länder och ett kvällspass måste till för att beta av eposthögen.
tema
Onlinekultur ændrer spillereglerne på arbejdspladsen
07. Februar 2011
Det grænseløse arbejdsliv stiller nye krav til ledere, medarbejdere og fagbevægelse. Ellers knokler medarbejderne, til de segner.
tema
Snabbväxande finskt IT-företag: Fritiden räddas av mindre byråkrati
07. Februar 2011
Kortare väg från idé till produkt och krav på snabbare avkastning vid investeringar kännetecknar mjukvarubranschen i dag. Det finländska företaget Houston Inc. hävdar att ekvationen går ihop med 7,5 timmars arbetsdagar och en arbetstakt som inte leder till utbrändhet.
linkpages
I kappløp med naturen
06. Februar 2011
To måneder i året jobber John Johansen (45) syv dager i uka og 14 timer om dagen. I den tiden kjører han 2600 kilometer og teller cirka 120.000 ufødte lamme-fostre. ”Jeg begynner i Rogaland 12. januar, kjører så til Øst-Norge og oppover. Jeg slutter i Vardø 14.mars. Da har jeg tatt ultralyd på omtrent 50.000 sau.”
a