tema
Omsetning og drift av eiendom er den næring hvor ansatte oftest kontaktes
04. Februar 2011
Det skiller seg mye mellom ulike næringer hvor ofte de blir kontaktet av jobbet i fritiden. "Omsetning og drift av fast eiendom" har den høyeste prosenten. Der kontaktes 12,8 prosent hver dag.
tema
De yrker som blir mest forstyrret på fritiden
04. Februar 2011
Bryter man ned statistikken på yrker er det ledere i små bedrifter som sier at de kontaktes oftest utenom arbeidstiden. For 14,2 prosent skjer det hver dag.
Nyhet
Arbetslivsfrågor marknadsanpassas
04. Februar 2011
Huvudtema för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet är klimatfrågor som alla sektorer skall vara involverade i. På arbetslivssektorn skall man under 2011 fokusera på globaliseringssamarbete, gränshindersamarbete, ungdomar, arbetsmarknadens kommande kompetensbehov, förlängning av arbetskarriärer och förebyggande av arbetsolyckor.
Om oss
Om Nordisk ministerråd
03. Februar 2011
Nordisk ministerråd er de nordiske regjeringenes samarbeidsorgan.
Om oss
Etisk praksis
03. Februar 2011
Arbeidsliv i Norden følger det etiske regelverk som gjelder for pressen, slik det blant annet er nedfelt i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.
Om oss
Nyhetsbrev - Newsletter
03. Februar 2011
I tilknytning til nettavisene Arbeidsliv i Norden og Nordic Labour Journal utgis fra 2011 nyhetsbrev på skandinaviske språk og engelsk.
Portrett
Arbeidstid, hett tema på tilsynsdirektørens bord
03. Februar 2011
Ingrid Finboe Svendsen drømmer om å skape et masseengasjement for arbeidsmiljøet. Tiltak mot sosial dumping har gitt Arbeidstilsynet mye oppmerksomhet, men bredden i tilsynets arbeid må bli tydeligere synes direktøren for Arbeidstilsynet i Norge. Det mener hun Facebook kan bidra til.
Nyhet
Uthyrd personal bör ha lika villkor
02. Februar 2011
Arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag (vikarbyråer) ska ha rätt till minst lika förmånliga villkor när det gäller lön, arbetstid och semester som de skulle ha haft om de varit anställda direkt av det företag som de hyrs ut till, föreslår en svensk utredare.
tema
En tredjedel av nordmennene forstyrres av jobben hver uke
02. Februar 2011
For første gang har Statistisk sentralbyrå i Norge tatt med et spørsmål om hvor ofte ansatte blir kontaktet på fritiden vedrørende arbeidet.
Innsikt
Jobbet först för nyanlända till Sverige
27. Januar 2011
Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.
Nyhet
OECD varnar Sverige för arbetslöshet
27. Januar 2011
Svensk ekonomi fick starka lovord när den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade sin ekonomiska rapport om Sverige den 20 januari. Samtidigt varnades det för den höga arbetslösheten och risken för en tudelad arbetsmarknad.
Nyhet
Norska NAV-reformen vid ett vägskäl
21. Januar 2011
Fyra och ett halvt år efter att den största välfärdsreformen i Norges historia genomfördes börjar NAV-kontoren, som har ansvaret för arbetsförmedling, socialförsäkringar och socialhjälp, att fungera som det var tänkt. Nu måste politikerna hålla sig undan för att samordningsvinsterna ska kunna tas ut, varnar forskare som följt reformen.
I fokus
Se människan i arbetslivet
30. November 2010
I ett arbetsliv som ändrar sig snabbt ser arbetsgivarna mer efter förmågan att kunna anpassa sig än de akademiska betygen. Det är en utmaning för både de offentliga och privata arbetsförmedlarna att se individen och den kompetens som finns inom alla etniska grupper. Speciellt i början av en karriär är det viktigt att inte hamna på fel spår. I Sverige har ett system med coacher införts för att hjälpa ungdomen att hitta rätt jobb.
Nyhet
Nordisk arbeidsministermøte: Vendepunkt i ungdomspolitikken
30. November 2010
Hvordan er det mulig å få tak i de unge som ikke er i jobb eller skole? Hvordan kan de unge motiveres til å fullføre en utdanning? Hvordan kan man sikre en god overgang mellom skole og arbeidsliv? Slike spørsmål sto på tapetet da arbeidsministrene diskuterte ungdomsledigheten på ministermøtet i København 25. november.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Hillevi Engström utfordrer arbeidslivets samfunnsansvar
30. November 2010
Hillevi Engström har gått fra å være det svenske politiets ledestjerne til å bli politikkens innpisker til arbeidslivet. Som arbetsmarknadsminister vil hun utfordre virksomhetene til å ta samfunnsansvar. Til gjengjeld skal ministeren gi økonomiske insitamenter og dessuten satse bredt på utdanning.
Nyhet
Indsats mod social dumping i Norden
30. November 2010
Viden skal forbedre kritisable arbejdsvilkår for østeuropæiske arbejdere i de nordiske lande.
tema
Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben
30. November 2010
EU-kommissionen har presenterat ett nytt flagskeppsinitiativ: En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen. Under den ekonomiska krisen finns det fortfarande två sorters jobb som det är stor efterfrågan på – de "vita" och de gröna.
tema
Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige
30. November 2010
I december 2008 fick svenska Arbetsförmedlingen regeringens uppdrag att upphandla coacher under 2009 för 1,1 miljarder kronor. Det skapade en snabbt växande marknad för coacher och i idag har drygt 900 företag avtal med Arbetsförmedlingen. Avtalen garanterar dock inga kunder utan coachningsföretagen måste själva göra sig synliga för kunderna.
tema
IT-förändringar handlar både om system och sociala konsekvenser
30. November 2010
Att förändra verksamheten genom att införa ett nytt IT-system är något som många företag och organisationer försöker sig på. Men i 70 procent av fallen misslyckas förändringen med hänsyn till tid, budget och funktion. Många har granskat vad som gick fel. Einar Iveroth studerade istället vad som gjordes rätt i de lyckade projekten.
tema
Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering
30. November 2010
Medvetenheten om jobbrelaterad rasism har ökat, men är fortfarande väldigt låg i många EU-länder. Arbetsgivarna och fackföreningarna i Sverige har den högsta medvetenhet, medan den är lägst i Estland, enligt en studie som har gjorts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).
a