Nyhet
Kunskapens vägar och växtplatser
01. Oktober 2001
Förr var kunskapsproducenterna lättidentifierade. Scenen var i huvudsak skolor och universitet, och där fanns lärare och forskare som de viktigaste och väl synliga aktörerna. Idag är bilden en annan. Forskning kan lika väl ske på ett socialkontor i en kommun och lärarna kan hålla kurser på ett företag. Arenan har förändrats och det påverkar bilden av vad kunskap är.
tema
Ledarskap för tillväxt
01. Oktober 2001
När den danske näringslivsministern Ole Staved motiverar varför de danska finans- och näringslivsministerierna sätter ledarskap på dagordningen, säger han att revolution i ett samhälle, inte skapas av lagar och regler, utan just mellan öronen på folk. Därför bedömer han debatten om ledarskap helt avgörande för att säkra en utveckling som skapar välstånd för alla.
Portrett
Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
01. Oktober 2001
Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.
tema
Samarbete för kunskap
01. Oktober 2001
Ledarskapet måste förändras i ett kunskapssamhälle. I dag är traditionella utbildningar inriktade på materiella ting och det krävs stora utmaningar att lära bort det gamla för att kunna ta in det nya, säger Guy Ahonen, nyutnämnd professor i ”knowledge management” vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.
tema
Dialog för en attraktiv arbetsplats
01. Oktober 2001
Kommunikation är ett av de ord som efterlyses i många arbetslivsundersökningar. En av de arbetsgivare om arbetar för att förbättra kommunikationen ledare emellan och mellan ledare och medarbetare är Mora kommun i Sverige.
Kommentar
Bok i fokus: Hjernestress som folkesykdom
01. Oktober 2001
Sofia var en ung og sporty kvinne med fin jobb i en ekspansiv it-bedrift, liten baby og ektemann i samme bransje. Kjernesunne Sofia fant en bra dagmamma til sin lille sønn, jobbet full tid og fikset det meste. Helt frem til hun bokstavelig talt stupte i gulvet på kontoret. Hun var rammet av hjernestress og kroppen reagerte kraftig. Hun ble sykemeldt i ett år, men lærte å presse seg selv mindre.
Nyhet
När anställningen kräver mer än man orkar
01. Oktober 2001
Mellan 1988 och 1998 har bilden av den typiske svenske förtidspensionären förändrats. Tidigare var det ofta män som slitits ut av hårda kroppsarbeten. Nu förtidspensioneras allt fler kvinnor, många av dem tjänstemän. Också diagnosen har förändrats och många förtidspensioneras av psykosociala skäl, enligt en ny svensk undersökning.
Nyhet
Arbetsmiljö förr och nu
01. Oktober 2001
I tider av arbetskraftsbrist växer intresset för arbetsmiljöfrågorna. Det sker idag och det har skett tidigare i arbetsmiljöns historia. Det visar en nyutgiven svensk antologi ”Work Life, Work Environment and Work Safety” som sätter arbetsmiljöforskningen i ett historiskt sammanhang.
Innsikt
Integrering av innvandrere i arbeidslivet
01. Oktober 2001
Ledigheten blant innvandrere er tre ganger høyere enn for befolkningen ellers, arbeidstakerandelen og yrkesdeltakelsen er lavere og ledigheten varer gjennomgående lengre. Årsakene til dette bildet er flere, hevder representanter fra nordiske myndigheter; deriblant diskriminering og negative holdninger blant arbeidsgivere, mangelfulle språkkunnskaper, lav eller lite relevant utdanning og svake sosiale nettverk i tilknytning arbeidslivet.
Portrett
Marit Breivik: Jämställdhet gav första guldet
08. Mars 2001
Inom idrotten tävlar män och kvinnor var för sig, men det sker på männens villkor. Antalet kvinnliga ledare på toppnivå inom elitidrotten är försvinnande litet. Samtidigt är de kvinnliga idrottarna viktiga rollmodeller. Marit Breivik, som är tränare för det kvinnliga landslaget i handboll i Norge, vill ha mer demokrati både i idrotten och arbetslivet.
Nyhet
Minister forbyder hemmelig løn
01. Mars 2001
Den danske arbejdsminister Ove Hygum vil give enhver ret til at fortælle andre, hvad deres løn er. Det skal afsløre manglende ligeløn og gøre det nemmere for kvinder at kræve det samme som mænd.
Portrett
”Kollektivet behövs för individens trygghet”
01. Mars 2001
Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för 2,1 miljoner medlemmar i svenska LO, vill verka för arbetslivets förnyelse genom ett starkare nordiskt samarbete, dels inom Nordens fackliga samarbetsorganisation, NFS, men också genom närmare samarbete med Nordiska Ministerrådet.
Kommentar
Synspunkter og realiteter - sett med polske øyne
01. Mars 2001
Etter at Sverige og Norge viste interesse for import av polske leger og sykepleiere, vakte denne nyheten store forhåpninger blant disse yrkesgruppene i Polen…
tema
När känslor blir en produktionsfaktor
01. Mars 2001
Produkter och teknologi kan lätt kopieras. Kvar som en av de avgörande konkurrensfaktorerna blir förmågan att ge service, att kunna skapa det lilla extra, som får kunden att känna sig utvald. De som är närmast kunden hamnar i frontlinjen och använder sina personliga känslor för att skapa trivsel och välbefinnande. Just nu arbetar norska Arbeidsforskningsinstituttet med ett projekt på Gardermoen, som går ut på att skapa en organisation för ett uthålligt emotionellt arbete.
tema
Tema: Et arbeidsliv å leve med
01. Mars 2001
Finland har valgt Nordbo 2001 som hovedtema for sin nordiske formannskapsperiode. Ambisjonen er å se aktivitetene innenfor alle sektorer ut fra det enkelte individs synsvinkel. Det betyr bl. a. å skape et arbeidsliv å leve med.
tema
“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna
01. Mars 2001
Finland är det land i Europa som står inför den procentuellt största ökningen av antalet äldre i arbetslivet. År 2005 är 30 procent av de finländska arbetstagarna 50 år eller äldre. - Att främja uthållighet i arbetet samt att integrera invandrare på arbetsmarknaden är kärnfrågor under vår ordförandeskapsperiod i Nordiska Ministerrådet, säger kanslichef Markku Wallin på arbetsministeriet i Helsingfors.
tema
Vi söker medelålders och äldre personal…
01. Mars 2001
På Nordens största varuhus, finländska Stockmann, är det ingen nackdel att vara medelålders eller äldre. - Tvärtom, vi söker aktivt just personer med livserfarenhet, säger personalchef Riitta Tolvanen.
tema
Det emotionella arbetet - en utmaning för organisationen
01. Mars 2001
Många av personalen som jobbar i frontlinjen eller i flygkabinerna har en stor erfarenhet och kunskap av att klara oväntade situationer, men de vet knappt om det själva. Det är en tyst kunskap, berättar Nina Amble på Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.
tema
Dansk revolution for rummeligheden
01. Mars 2001
For at slippe for en ny afgift skal alle danske virksomheder i fremtiden bevise, at de har et godt arbejdsmiljø. Det er et af hovedelementerne i en ny dansk lov, som sammenkobler arbejdsmiljø, det rummelige arbejdsmarked og sundhedsfremmende foranstaltninger. Initiativet kaldes af nogen revolutionerende. Andre tror, det virker mod hensigten
tema
Et enestående samfunn?
01. Mars 2001
Den høye sysselsettingen blant eldre i Island er enestående i Norden og kan vise seg å være en modell for andre land. Ifølge islandsk forskning er det ingen ting som tyder på at de eldre ikke kan fortsette i arbeidslivet hvis energi og vilje er til stede.
a