tema
Videofilmen - förändringens spegel
01. Juni 2004
Pauliina Raunio sitter i videorummet och studerar inspelningar från det daghem i Hyvinge där hon tillbringat flera veckor under våren. Barnen är med i ett rollspel som utgår från Ronja Rövardotter.
tema
Nkt cabels finder nye stier
01. Juni 2004
Virksomheden nkt cabels på Sjælland har evalueret første etape af et projekt om erhvervsinnovation og fået et kik ind i fremtiden.
Kommentar
Bättre utländsk arbetskraft än ingen alls!
01. Juni 2004
Jag har jobb, bostad, kan hyfsad svenska och är till och med gift med en svensk. Att det finns ett vitt kors på min röda pass är väl bara en pytteliten detalj på vägen till ett uppehållstillstånd i Sverige. Tänkte jag.
Portrett
Wanja Lundby-Wedin: ”Många måste delta”
01. Juni 2004
Den så kallade Lissabonstrategin, som ska göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till år 2010, har ännu lång väg kvar att gå. För att driva på utvecklingen har tillsatts en så kallad högnivågrupp. En av de tolv ledamöterna är Wanja Lundby-Wedin, ordförande för svenska Landsorganisationen, LO.
Nyhet
Sverige viser seg frem: Kommunale teknikkskoler etter modell av musikkskolene
01. Juni 2004
Hvorfor ikke bygge et system med kommunale teknikkskoler for å stimulere interessen for teknikk blant barn?
tema
Samarbete den största innovationen
01. Juni 2004
Finland har på bara några år tagit steget till positionen som ett av världens mest innovativa länder när det gäller arbetsplatser och global konkurrens. Vägen dit började i djup ekonomisk kris.
Nyhet
Den keltiske tiger - et forbilde i det nye Europa?
01. Juni 2004
- Suksessen skyldes at vi har investert i mennesker, og ikke i infrastruktur. Satsningen på utvikling av kompetanse har løftet Irland fra en bunnplassering til å bli et av de mest fremgangsrike land i Europa. Det er derfor vi blir kalt ’den keltiske tiger’, sier den irske arbeidsminister Frank Fahey til Arbeidsliv i Norden.
tema
Personalinnovation
01. Juni 2004
Var sjätte vecka träffas sju personalansvariga från olika företag i samarbetsgruppen Avanse. Där pågår utvecklingsarbete inom personalområdet och där vågar deltagarna dryfta problem för att hjälpa varandra att hitta lösningar. Gruppen är en av många samarbetsformer som ska skapa innovation i Vestfold.
tema
Mot et bredt innovasjonsbegrep
01. Juni 2004
I løpet av få år har ”innovasjon” blitt det hete tema i arbeids- og bedriftslivet. Grunnen er velkjent nok: Global priskonkurranse gjør det stadig vanskeligere å overleve på standardisert masseproduksjon av varer og tjenester; den som skal ta ut høye priser må hele tiden by på noe nytt, noe annerledes, noe som ikke konkurrentene har.
tema
Innovation uppstår i möten
01. Juni 2004
Vilka är de bästa förutsättningarna för att skapa ett innovativt klimat? Vad kan vi lära av varandra – tvärs över landsgränserna? Och vad spelar organisationen för roll i skapandet av innovativa system? Detta är några av frågorna som varit föremål för ett svenskt norskt forskningsprojekt, bland annat i svenska Blekinge och norska Vestfold.
tema
Den elektroniska kusten
01. Juni 2004
Att bygga nätverk och sprida idéer tar tid. Det kräver massa presentationer. Jan Eric Elleri och Thomas Brekke har hunnit bli ett radarpar som avslutar varandras meningar. - Jag pratar mer med Brekke än min fru, skämtar Jan Eric.
tema
En spjutspets inom hjärtdiagnostik
01. Juni 2004
- I de gamla goda dagarna var vi en gerillagrupp som tog oss upp till kunden på toppen av en kulle. Vi visste att vi skulle lyckas sälja vår produkt till slut, men det var en lång och omständlig kamp, säger Jan Sollid, Operation Manager på GE Vingmed Ultrasound i Horten.
tema
Det hvide vand i Landskrona
01. Juni 2004
Et projekt om erhvervsinnovation i Landskrona resulterer i, at der nu oprettes en ny eksportvirksomhed med to langtidsledige som ejere.
Kommentar
Bok i fokus: Det handler blant annet om tillit
01. November 2003
Det er en vedtatt sannhet at den vestlige verden er preget av individualisering. De store kollektive ideer smuldrer opp og folk identifiserer seg ikke lenger med fellesskapets verdier. Hva er det da som binder oss sammen? Det handler om tillit er svaret som gis i en antologi utgitt på Institut for Ledelse, Politikk, og Filosofi ved Handelshøjskolen i København
Nyhet
Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet
01. November 2003
Under två dagar i oktober inspekterade det svenska Arbetsmiljöverket 1550 arbetsplatser, där man har, eller har haft, problem med stressrelaterade sjukdomar. Undersökningen gjordes som ett led i den Europeiska arbetsmiljöveckan, vars tema i år var stress och psykosociala faktorer. Resultatet visar att hälften av arbetsgivarna saknar systematiskt arbetsmiljöarbete.
tema
Fattigdomsbekämpning i Norden
01. November 2003
Alla ska helst arbeta – både för att arbetskraften behövs men också för att arbete, enligt det nordiska sättet att se, är källan till livskvalitet, självständighet och tillfredsställelse.
tema
Plads og krav til de svage
01. November 2003
I Danmark er der en række værktøjer til at hjælpe de, som har svært ved at være på arbejdsmarkedet – og de skærpes nu.
tema
Det ska löna sig att arbeta
01. November 2003
Fattigdom är ett tema i tiden, både på europeisk och nordisk nivå. För även om få människor i Norden saknar mat för dagen, kläder på kroppen eller en säng att sova i är de flesta numera ense om att det finns ett fattigdoms problem även i de nordiska välfärdsstaterna. Fokus för lösningarna står arbetet.
Nyhet
Erklæring om helsefremmende arbeidsplasser
01. November 2003
Hva er en helsefremmende arbeidsplass, og hvordan skaper man arbeidsplasser som kan fremme helsa? Dette var spørsmål de rundt 400 deltakerne fra hele Norge skulle gi innspill til under en konferanse i Lillestrøm utenfor Oslo i begynnelsen av november. Blant deltakerne var ledere og andre ansatte i norske virksomheter og representanter for arbeidslivets organisasjoner. Sammen bidro de til å forme ”Lillestrøm-erklæringen om helsefremmende arbeidsplasser”.
Nyhet
Arbetsför - när mängden är rätt
01. November 2003
Rune Håvard Holtmoen studerade marinteknik i Trondheim och hade ett halvt år kvar innan han skulle ha blivit civilingenjör. Men 1990 drabbades han av kroniskt trötthetssyndrom, en sällsynt sjukdom som gjorde att han sjukpensionerades. Tolv år senare försöker han komma in på arbetsmarknaden, denna gång med målet att bli revisor.
a