Nyhet
Hårdare arbetsklimat kväser kritik
15. November 2005
De svenska arbetsplatserna har blivit tystare och kyligare. Färre vågar säga ifrån och påtala missförhållanden och allt fler fackliga förtroendemän omplaceras, tappar i löneutveckling eller blir till och med avskedade. Det visar en ny svensk undersökning, utförd av Temo, på uppdrag av fackförbundet Seko. Också norsk forskning pekar på samma tendens.
tema
”Varning för högmod”
15. November 2005
Så här långt har de nordiska länderna klarat sig bra i en allt hårdare global konkurrens. De nordiska länderna har en förmåga till omställning i arbetslivet som bland annat tillskrivs samspelet mellan parterna i arbetslivet. Men samtidigt som den nordiska modellen hyllas, ökar globaliseringen pressen på fackföreningsrörelsen. Nya tider kräver nya strategier och nytt tänkande.
tema
Ramt af globalisering
15. November 2005
Danmark klarer sig godt i globaliseringen, men flere advarer dem der tror, at det kun går én vej.
tema
Stark företagskultur med finsk prägel
15. November 2005
Finland är en av de stora vinnarna med globaliseringen, och den främsta symbolen för framgången är Nokia. Trots att det handlar om ett övernationellt jätteföretag står Nokia stadigt i den finska jorden – men den nordiska modellen är under hårt tryck.
Nyhet
Äldre arbetslösa gör uppror mot meningslös aktivering
15. November 2005
Den aktiva arbetsmarknadspolitiken i Norden framhävs ofta som en styrka. Men vad ska göras för att den ska bli meningsfull för äldre arbetslösa med hög kompetens, som redan kan det som lärs ut på kurserna? Sju av tio arbetsgivare i Sverige nyanställer sällan eller aldrig personer över 50 år. I Norge vill inte ens var tionde arbetsgivare anställa någon över 60 år. Ändå förutsätts de äldre skicka in ansökningar om jobb varje dag.
Kommentar
“Made in Germany“ - i otakt med globaliseringen
01. November 2005
“Jag och mina arbetskollegor är globaliseringens förlorare”, säger Uwe 31 år, dataingenjör och son till mina grannar. Uwe är på höstbesök med sin familj, fru Christina som jobbar deltid på ett kontor, och två småbarn. I vardagslag bor de i ett litet radhus i utkanten av Hamburg.
Nyhet
Kinafeber: Nedläggningen av Union engagerade hela Norge
01. November 2005
En lönsam fabrik läggs ner i Norge. En annan startas i Kina, där tillväxten är högre. Är det frågan om en oundviklig omställning, där företagsledningen anpassar sig till globaliseringen innan det blir för sent? Eller handlar det om att glömma sina rötter och kasta bort möjligheten för att specialisera verksamheten så att den blir konkurrenskraftig på sikt?
Kommentar
Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet
01. November 2005
Moderniseringsprocessen af Nordisk Ministerråds arbejde er ikke kun et svar på regeringernes ønske om at fokusere samarbejdet. Det er også en historisk mulighed for politikerne til at revitalisere det politiske samarbejde på udvalgte områder.
tema
Tema: Globalisering - så in i Norden
01. November 2005
Portrett
Nina Smith - en slagkraftig danske som maner til velferdsdebatt
01. November 2005
Folk må arbeide lenger, når de lever lenger. Integrering av innvandrere er en større utfordring enn den demografiske. Globaliseringen krever økt satsing på kunnskap. Professor Nina Smiths analyse er kanskje ikke så kontroversiell. Mer utfordrende blir det når hun etterlyser en moraldebatt, vil stille krav til statsborgerskap og beskylder politikerne for å ha hodet i syltekrukken.
Nyhet
Arbeids- og velferdstjenester under samme tak - skal bli bedre for brukerne
16. September 2005
1 juli 2006 etableres en gigantisk Ny arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) i Norge. Da slås statsetatene arbeidsmarkedsetaten (Aetat) og trygdeetaten sammen til en ny etat og tjenestetilbudet samordnes med de kommunale sosiale tjenestene. I fokus for reformen står brukerne, som kun behøver å henvende seg ett sted uavhengig av hvilke tjenester de har behov for.
Nyhet
EU:s fria arbetsmarknad - med nordiska och polska ögon
01. September 2005
Tio månader efter att gränserna i alla fall delvis öppnades för arbetskraft från EU:s nya medlemsländer är det svårt att avgöra om farhågorna besannats i Norden eller om det blivit en besvikelse för de nya medlemsländerna. Debatten rasar om det handlar om ”social dumping” eller ”social jumping”.
Kommentar
Bok i fokus: En farlig bok om ledelse
01. September 2005
Ifølge forfatteren er den et monster av en bok. Den kan samtidig leses som et overflødighetshorn fylt til bristepunktet med analyser av autoritet og ledelse.
tema
Snøhetta vågar vara annorlunda och jämställda på samma gång
01. September 2005
Med en gång som man kommer in på norska Snøhettas kontor känner man att här sker det något spännande. I det som tidigare var ett stort garage för hamnväsendet, med en utsikt mot Oslofjorden som är hänförande genom de stora glasfönstren, sitter 50 personer och ritar framtiden.
tema
Hållbart arbete för hållbar utveckling
01. September 2005
Det goda arbetet verkar inte kännetecknas av några nationella egenheter. När fokus riktas mot det som skapar ett hållbart arbete är de nordiska länderna i överensstämmelse med många övriga länder.
Nyhet
Nordiska företag ratar facket i Estland
01. September 2005
Nordiska arbetsgivare visar inget intresse för samarbete med fackliga organisationer i Baltikum, men å andra sidan är så få arbetstagare organiserade att fackförbunden knappt har något inflytande alls.
Nyhet
Finland tar nytt grepp om långtidsarbetslösa
01. September 2005
Finlands regering ska göra en reform av arbetsmarknadsstödet som innebär att långtidsarbetslösa går miste om stöd ifall de vägrar ta emot lönearbete eller aktiveringsåtgärder. Arbetsmarknadsstödet blir villkorligt efter 500 dagar.
Portrett
Lech Walesa: Trepartssamarbeidet er den beste modell
01. September 2005
Det er ikke polske arbeidere sin skyld at de er billig arbeidskraft. Det er utenlandske arbeidsgivere som etterspør billig arbeidskraft, og tilbyr polakker en betaling som de må ta til takke med, sier Lech Walesa, som her gir til kjenne sine refleksjoner om EU-utvidelsen og et fritt arbeidsmarked.
tema
Økt ansvar og lavere sykefravær på Vej&Park, Bornholm
01. Juni 2005
- Før hang vi fra oss hodet på knaggen når vi kom på jobb. Nå har vi det med oss hele tiden. I dag er vi nødt til å tenke selv, sier Kenn Olsen med humor og smil. Han er fællestillidsmand ved Vej&Park Bornholm. Stolte som haner tar han og kollega Michael Lou imot oss. De har noe å berette og noe å vise frem.
Portrett
Unnur Sverrisdóttir: Jurist med mål om et ryddigere arbeidsmarked
01. Juni 2005
Det islandske arbeidsmarkedet koker. Arbeidskraft strømmer inn fra hele Europa og andre verdensdeler. Embetsmenn og partene i arbeidslivet prøver å henge med i en lynrask utvikling. Unnur Sverrisdóttir kom inn som bestyrer av lovavdelingen i det islandske Arbeidsdirektoratet midtvinters. Hun opplevde stemningen og arbeidsoppgavene som en eksplosjon fra første dag.
a