Nyhet
Sjenerøsitet på prøve
25. Mars 2010
De nordiske velferdsstatene er blitt mindre sjenerøse; en del ytelser er strammet inn, det legges mer vekt på kontroll og kravene til den enkelte øker. Arbeidslinjen dominerer, og det legges sterkere vekt på insentiver for å motivere folk til å jobbe mer.
Nyhet
Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare
25. Mars 2010
Den 17 mars beslutade svenska riksdagen att från och med 1 december 2010, kommer arbetsförmedlingen att ta över kommunernas roll att introducera nyanlända invandrare. Med hjälp av etableringslotsar är meningen att de snabbare ska komma in i samhälle och arbetsliv.
Nyhet
Finland: Intresset ökar för att jobba längre
25. Mars 2010
Det senaste årets intensiva debatt om höjd pensionsålder verkar ta skruv. Enligt en färsk utredning är allt fler finländare beredda att jobba också efter 63 års ålder. Samtidigt gör regeringen ett nytt försök att med normativa åtgärder få folk att stanna kvar i arbetslivet åtminstone till 65.
Analyse
Lavalfallet har gett Sverige en ny lagstiftning
25. Mars 2010
Efter många om och men antog Sveriges riksdag den 24 mars de lagändringar som den svenska regeringen ansåg nödvändiga efter EU-domstolens dom i det uppmärksammade Laval-målet.
I fokus
Arbeidsformidling i ny fasong
25. Mars 2010
I alle de nordiske land har de tradisjonelle arbeidsformidlingsetatene gjennomgått en mer eller mindre total forandring. Nye myndigheter som NAV og Jobcenterene har oppstått, mens arbeidsformidlingene i Sverige og Finland ikke er til å kjenne igjen. De ansatte har fått nye oppgaver og yrkesroller. Samtidig har finanskrisen ført til frykt for langvarig ledighet og økt utenforskap. Behovet for å hjelpe folk i jobb er derfor blitt en enda større utfordring. Hvordan ser forandringene ut fra innsiden?
Nyhet
Stor kampanj om sjukdom och jobb i Danmark
15. Mars 2010
En av de största offentliga kampanjerna någonsin inom arbetslivet sattes igång den 15 mars i Danmark. Tolv miljoner danska kronor ska användas på att bryta ned tabun omkring arbete och sjukdom.
Nyhet
Nytt norskt trepartsavtal om sjukfrånvaron
25. Februar 2010
Den norska regeringen och parterna på arbetsmarknaden har blivit eniga om ett nytt avtal för att få ned sjukfrånvaron. Avtalet ska gälla i nästan fyra år och är en förlängning av avtalet om ett inkluderande arbetsliv, det så kallade IA-avtalet, som gällt sedan 2001.
Nyhet
Den danske regering vil skaffe flere hænder
24. Februar 2010
I 2020 skal det samlede danske arbejdsudbud være blandt de ti højeste i verden. Det er et centralt mål i den nyomdannede danske regerings arbejdsprogram.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik
24. Februar 2010
Da finanskrisen slo inn over Danmark for alvor, blek Inger Støjberg utnevnt til minister med ansvar for arbeid og likestilling. Som tidligere ordfører for det liberale partiet Venstre, var hun kjent for sine dristige verbale utspill. Nå er hun blitt talskvinne for brede forlik med opposisjonen.
Nyhet
Fælles front mod langtidsledighed
24. Februar 2010
At få langtidsledige i arbejde kræver målrettet fokus, mod til at gå nye veje og samarbejde mellem virksomheder, jobcentre og uddannelsesinstitutioner. Det er budskabet til beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der for tiden samler inspiration til en indsats mod langtidsarbejdsløshed.
tema
Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad
24. Februar 2010
Sverige har varit drivkraften i ett ambitiöst EU-projekt där mer än 5000 yrkesbenämningar och kompetensord har översatts till 22 olika språk och där kvalifikationerna som krävs för dessa jobb ska beskrivas. Det gemensamma ”lexikonet” för arbetslivet ska göra det lättare att förmedla jobb över landgränserna.
tema
Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb
24. Februar 2010
Janne Saarikko, 40, har bytt jobb igen, eller snarast arbetsplats. Nu sitter han vid IT-företaget Arc Technology i Helsingfors. Med sig vid flyttningen hit hade han två blå Ikea-kassar: den ena med dator och lite papper, den andra packad med espressomaskinen, koppar och fat samt kaffepaket.
tema
|
Yrkesportrett
Framtiden är ljus för den som gräver i DNA
24. Februar 2010
Daniel Zakrisson har alltid varit intresserad av genetik. Det är inte så konstigt. Han är enäggstvilling. Tillsammans med sin bror har han deltagit i tvillingstudier sedan barnsben. Nu har han startat ett företag som erbjuder sig att kartlägga ditt DNA.
tema
|
Yrkesportrett
121 år för att bli eniga om vilka krav som bör ställas till en psykolog
24. Februar 2010
När Sigmund Freud behandlade sin första patient 1889 kunde han knappast ana att det 121 år senare skulle finnas 77 250 psykiatriker och 250 000 psykologer i Europa. För psykologerna har man först nu fått en gemensam europeisk standard för vilka kvalifikationer som krävs.
tema
|
Yrkesportrett
Yrket där det gäller att göra så lite som möjligt
24. Februar 2010
Plötsligt dök de upp i Europas alla huvudstäder och turistorter: Levande statyer. Var kom de ifrån? Vad tänker de på när de står där helt stilla? Vad gör de på vintern? Vi hade många frågor och en hel del fördomar när vi såg närmare på ett av de mest egensinniga yrkena som finns.
tema
Hur skapas nya yrken och varför dör de ut?
24. Februar 2010
Hur uppstår ett nytt yrke? Frågan kan verka enkel, men är svår att svara på. För vad är det som gör att inte ett redan existerande yrke påtar sig de uppgifter som ny teknik eller ändrade konsumtionsvanor ger upphov till?
I fokus
Tema: Nya yrken gror i krisens spår
24. Februar 2010
Samtidigt som arbetslösheten ökar i Norden skapas det också nya jobb. Tekniken och efterfrågan på nya tjänster gör att helt nya yrken kan uppstå. Universitet och högskolor vill hitta sina nischer på arbetsmarknaden. Ett nytt projekt i EU ska samordna klassificeringen av yrken. Arbeidsliv i Norden beskriver debatten om vilka kvalifikationer som behövs för de nya jobben och ser närmare på några helt nya yrken: Möt kontorsnomader, DNA-tolkare och levande statyer.
forskning
”Sjukfrånvarodebatten fastnar lätt i mytbildning”
24. Februar 2010
Det är en myt att svenskarna har en så mycket högre sjukfrånvaro än i andra europeiska länder, hävdar Björn Johnson som är forskare vid Malmö Högskola. I den nyutkomna boken ”Kampen om sjukfrånvaron” har han granskat när sjukfrånvaron började definieras som ett samhällsproblem och vilka synsätt som ligger bakom.
Nyhet
Finland: Företagshälsovården väntar på reform
19. Februar 2010
Det blev en halvmesyr av de finländska försöken att reformera pensionssystemet, men jobbet fortsätter trots att deadline passerades.
Nyhet
Partiell sjukskrivning ska få ned sjukfrånvaron i Norge
03. Februar 2010
Partiella sjukskrivningar ska vara huvudregeln efter att en anställd varit borta från jobbet i åtta veckor. Det är det främsta förslaget från en expertgrupp som sett på hur sjukfrånvaron kan minskas i Norge. De sjukskrivna ska jobba 20, 40, 60 eller 80 procent.
a